noor

ستايش بي‌انتها خداوندي را كه توفيق بهره‌مندي از سفره‌ي پربركت ماه رمضان را روزيمان فرمود و ما را به نور پر فروغ قر آن رهنمون گشت، ضمن عرض ارادت خالصانه به حضور با عظمت يكي ديگر از سور منور قرآن كريم از ايشان تقاضامنديم خود را براي روزه‌داران درگاه الهي معرفي نمايند:

من نور بيست‌وچهارمين سوره از قرآن كريم هستم كه در مدينة‌النبي بر وجود مقدس رسول خدا صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم نازل گشته‌ام و داراي 64 آيه مي‌باشم.
- بر ما منت گذارده و خلاصه‌اي از محتواي نوراني آيات خود را بيان فرماييد.
آيات من در حقيقت بيانگر پاكدامني، عفت و مبارزه با آلودگي‌هاي جنسي است و قسمت عمده دستوراتش بر محور پاكسازي اجتماع از راههاي مختلفي مانند مجازات زن و مرد زناكار، نهي از چشم‌چراني، حفظ حجاب، دستور به ازدواج سهل و آسان و .... مي‌باشد.
هم‌چنين به بخشي از آداب معاشرت و اصول تربيت فرزند نسبت به پدر و مادر و نيز مسائل مربوط به توحيد، مبدأ و معاد و نيز تسليم‌ بودن در برابر فرمان خدا و رسولش و ... اشاره شده است.
- خواهشمنديم علاقه‌مندان به قرآن را از ثواب قرائت خود مطلع كنيد:
ششمين گل خوش‌بوي گلستان امامت حضرت امام جعفرصادق عليه‌السلام مي‌فرمايند: اموال و خانواده‌ي خود را با مراقبت و مداومت در تلاوت سوره‌ي نور حفظ كنيد. بدرستيكه اگر كسي در هر روز و شب سوره‌ي نور را قرائت نمايد تا موقعي كه بميرد در اهل‌بيت خود بدي نمي‌بيند و چون مرگش فرارسد هفتاد هزار فرشته جنازه او را تشييع مي‌كنند تا داخل قبر شود و هر كدام از فرشتگان براي او استغفار مي‌نمايند. 1
- لطف نموده و معناي سي‌و‌پنجمين آيه‌ي خود را كه به آيه‌ي نور معروف است، براي خوانندگان روشن فرماييد:
صادق آل‌محمد عليهم السلام در مورد اين آيه مي‌فرمايند: منظور از«مَثَلَ نورِهِ كشكوةٍ» حضرت فاطمه زهرا عليها سلام مي‌باشد و « فيها مصباح» به امام حسن عليه‌السلام و« في زجاجةٍ» امام حسين عليه‌السلام اشاره دارد. «كأنها كوكب دُرّي» حضرت فاطمه عليها سلام است كه در ميان تمام زنان دنيا چون كوكب و ستاره ‌ي درخشان مي‌باشد و منظور از « يوُقد مِن شجرة مباركة» حضرت ابراهيم خليل عليه‌السلام است كه مي‌فرمايد:« زيتونة لا شرقية و لا غربية» يعني نه يهودي است و نه نصراني « يكاد زَيتها يُضيءُ» يعني نزديك است كه علم و دانش از او روشن و جلوه‌گر شود و منظور از « لا لَم تمسَسهُ نار نورٌ علي نور» نور امامي است كه از امام ديگر متولد مي‌شود. « يهدي‌الله بنوره من يشاء» و خدا به وسيله‌ي آن امامان هر كس را بخواهد هدايت مي‌كند. 2
- در ابتداي آيه خداوند مي‌فرمايد: « الله نور السموات و الارض» منظور چيست؟
هشتمين خورشيد امامت امام رضا عليه‌السلام در پاسخ به اين سؤال مي‌فرمايند: يعني هدايت اهل آسمان و زمين با خداست3 و حضرت باقرالعلوم عليه‌السلام نيز در پاسخ به فردي كه مَثَل نور را خداوند مي‌داند، مي‌فرمايند: مثل نور هدايت خداوند در قلب مؤمن و ذات اقدس پروردگار نيز از آن است كه مثلي براي او باشد و لاتضربوا الله‌الامثال، از براي خدا مثال نزنيد.4
- لطفاً شأن نزول يكي از آيات خود را براي خوانندگان ما بيان نماييد:
مي‌خواهم از نزول يكي از واجبات و ضروريات دين مبين اسلام برايتان بگويم كه فكر آن كافر مي‌باشد و به عذاب سخت الهي گرفتار خواهد شد. ماجراي اين آيه بدين قرار است كه روزي جواني از انصار در مدينه با بانوئي زيبا و خوش‌سيرت روبرو شد، او آنچنان فريفته و واله جمال آن زن گرديد كه تاب و توان از دست داد و لحظه‌اي چشم از او برنداشت و در طول راه به هيچ‌چيزي توجه نداشت. تا آنكه در اثر برخورد با مانعي كه در ديوار بود به شدت مصدوم شد و خون از صورتش جاري گرديد. آن بانو متوجه شد و جريان واقعه را به عرض پيغمبر صلي‌الله‌عليه‌وآله وسلم رسانيد، آنگاه جبرئيل نازل شد و آيه‌ي سي‌ام و سي‌و‌يكم مرا نازل نمود، كه به آيه‌ي حجاب معروف است5 در اين آيات خداوند به مردان مؤمن فرمان داد تا چشم‌هايشان را كنترل كنند و عفت خويش را حفظ كنند و نيز فرمود: « به زنان با ايمان بگو كه چشم از نامحرم پوشيده، پاكدامني خود را حفظ كنند و زينت خود را آشكار نكنند مگر آنچه خود پيداست، و بايد گريبان و سينه‌هاي خود را با مقنعه بپوشانند و زينت و زيور خود را براي كسي ظاهر نسازند مگر براي شوهران، پدران، پدرشوهر و پسران خود و پسرهاي شوهر و برادر و برادرزاده و خواهر زاده‌هاي خود و يا زنان و كنيزان و وابستگان زن و يا كودكان و زنان پاهاي خود را محكم به زمين نزنند تا زينت‌هايي كه پنهان مي‌دارند معلوم گردد و همگي شما - اي مؤمنان - به سوي خدا بازگرديد و از گناهان خود توبه كنيد تا رستگار شويد. »
- در پايان منتظر شنيدن توصيه‌اي از زبان پرگوهر شما هستيم:
« يا ايها الذين ءامنوا لا تتبعوا خطوات الشيطان فانه يأمر بالفحشاء و المنكر»
اي كساني كه ايمان آورده‌ايد از گام‌هاي شيطان پيروي نكنيد و قدم به جاي او نگذاريد. هر كس به دبنال شيطان رهسپار شود او را به زشتي و پليدي فرمان مي‌دهد.6
با سپاس و قدرداني فراوان از حضور مبارك شما، از خداوند مي‌خواهيم كه به حق اين سوره‌ي نوراني همه‌ي ما را از تيرگي‌هاي اهريمني و وسوسه‌هاي شيطاني دور سازد.(ان‌شاء‌الله)

پی نوشت ها
1- بحارالانوار 92/287، 94 و تفسير جامع ج 4 ص458

2- تفسير جامع ج4 ص 495

3- تفسير جامع ج4 ص 494
4-تفسير جامع ج4 ص 496

5-تفسير جامع ج4 ص 485

6- سوره نور آيه‌ي 21

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید