ankaboot

ستايش خداوندي كه ما را از نعمات بي‌شائبه‌اش بدون هيچ منّتي متنعم ساخت و توفيق را رفيق راهمان نمود تا تا بار ديگر از حضور مصحف الهي بهره‌مند گرديم و ميهمان يكي ديگر از گلبرگ‌هاي زرين قرآن باشيم.
- در آغاز خواهشمنديم خود را براي ارادتمندان آستان قرآن كريم معرفي فرماييد.
نام من عنكبوت است و در شهر منور مكه بر وجود نازنين ختم‌الرسل صلي‌الله‌عليه‌واله‌وسلم نازل گشته‌ام و داراي 69 آيه مي‌باشم.
- چرا شما را عنكبوت ناميده‌اند؟
زيرا خداوند در چهل ‌و يكمين آيه‌ي من بناي شرك را به خانه‌ي سست و ناپايدار عنكبوت تشبيه فرموده است.
- بر ما منت گذارده و خلاصه‌اي از محتواي آيات خود را بيان نماييد.
آيات من شامل دعوت به سوي حق و آزمايشهاي الهي است و نيز سخن از تاريخ و سرنوشت برخي از انبياء بزرگ به ميان آمده تا هم دلداري باشد براي مؤمنان و هم هشداري براي بت‌پرستان سنگدل و ستمگر. همچنين درباره‌ي توحيد و نشانه‌هاي خدا در عالم آفرنيش، عظمت قرآن و دلائل حقانيت پيامبر اسلام و نيز در مورد برخي مسائل تربيتي همچون نماز، نيكي به پدر و مادر ، اعمال صالح و... مطالبي بيان شده است.
- بفرماييد افضل اوقات تلاوت شما چه هنگام است؟
حضرت صادق آل‌محمد عليه‌السلام مي‌فرمايد: هر كس سوره‌ي عنكبوت را در شب بيست و سوم ماه مبارك رمضان تلاوت كند، به خدا قسم كه از اهل بهشت است و در اين حكم استثنا نمي‌كنم و نمي‌ترسم كه خدا دراين سوگند گناهي بر من بنويسد ، زيرا كه اين سوره در نزد حق‌تعالي منزلت عظيم دارد. 1
- منظور از كلمه‌ي «فتنه» در دومين آيه‌ي شما « أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ » چيست؟
سيدالشهداء، امام حسين عليه‌السلام در مورد اين آيه مي‌فرمايند: وقتي اين آيه نازل شد پدرم از پيامبر صلي‌الله‌عليه‌آله‌وسلم سؤال نمود، اين فتنه چست؟
ايشان فرمودند: يا علي شما به آن فتنه مبتلا مي‌شوي و جمع كثيري با شما مخاصمه و عداوت مي‌نمايند. براي اين مبارزه و مخامصه آماده باش. همچنين رسول خدا پس از نزول اين آيه رو به اصحاب خود فرمودند: زود باشد كه بعد از من حوادث ناگواري روي دهد، به طوري كه اين مردم به روي يكديگر شمشير كشيده و بعضي اقوام به كشتن بعضي ديگر نمايند و از يكديگر بيزاري بجويند . پس اگر به چنين روزي برخورد كرديد بر شما باد كه به لواي علي‌بن‌ابيطالب عليه‌السلام توسل جسته و چنانچه تمامي مردم به راهي بروند، شما فقط به راهي برويد كه حضرت علي علیه السلام مي‌رود زيرا هرگز حضرت علي علیه السلام  شما را به ضلالت و گمراهي رهبري نمي‌نمايد و از راه مستقيم و هدايت منحرف نمي‌سازد و اطاعت حضرت علي علیه السلام  اطاعت من و اطاعت من اطاعت خداست. 2
- از محضر شما تقاضامنديم شأن نزول يكي از آيات نوراني خود را بيان فرماييد.
به خاطر دارم هنگامي كه سعدبن‌ابي‌وقاص مسلمان شد، مادرش خمسه دختر ابي‌سفيان‌بن عبدشمس سوگند ياد كرد كه آب و غذا ميل نكند. در زير سقف و سايه ننشيند و... تا زماني كه سعد به حضرت محمد صلي‌الله عليه‌و‌آله‌وسلم كافر شود و از دين اسلام برگردد، ولي سعد گفت كه هرگز كافر نشوم و اسلام را رها نكنم .
سرانجام مادر سعد بيمار شد و مردم ، سعد را سرزنش و ملامت مي‌كردند و او را باعث بيماري مادرش مي‌دانستند.
تا اين كه سعد به مادرش گفت : اگر صـد جان داشته باشي و از جسمت خارج شود، من از اسلام دست برنمي‌دارم . حال مي‌خواهي از سوگندت برگرد يا مي‌خواهي برنگرد. 3
سپس او به حضور پيامبر اكرم صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم رفت و ماجرا را براي ايشان تعريف نمود.
در آن لحظه فرشته‌ي وحي ، جبرئيل هشتمين آيه‌ي مرا نازل كرد:
« وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا وَإِن جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ »
« و انسان را به نيكي به پدر و مادر سفارش كرديم ولي اگر آنها مشرك بوده و كوشش نمايند كه چيزي را بدان علم نداري شريك من سازي از آنان اطاعت مكن ، بازگشت همه‌ي شما به سوي من است پس شما را از آنچه عمل مي‌كرده‌ايد ، آگاه مي‌كنم . »
- مشتاقانه در انتظار شنيدن توصيه‌اي گرانقدر از زبان دُرافشان شما هستيم.
« وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ »4
« و نماز را به پادار زيرا نماز از گناهان بزرگ و آنچه ناپسند است، بازمي‌دارد و البته ياد خدا بودن بزرگتر است و خداي داند چه مي‌كنيد. »
- در اين لحظات ما را مرهون دعاي خير خود قرار دهيد.
« رَبِّ انصُرْنِي عَلَى الْقَوْمِ الْمُفْسِدِينَ »5
« پروردگارا ، مرا بر قوم فسادانگيز ياري ده. »
در پايان از حضور منور شما كمال قدرداني را داشته و اميد آن داريم كه خداوند توفيق قرارگرفتن در زير چتر هدايت قرآن را به ما مرحمت فرمايد .

پی نوشت ها

1- بحارالانوار 92/286 باب 52
2- تفسير جامع ج 5 ص 211 و 212
3- تفسير جامع ج 5 ص 214
4- سوره عنكبوت / 45
5- عنكبوت/ 30

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید