پروردگار والا مرتبه را سپاس مي‌گوييم كه بار ديگر موهبت همنشيني با قرآن را به ما مرحمت فرمود و ما را مشمول رحمت واسعه‌ي خود قرار داد تا با يكي ديگر از سُوّر نوراني كتاب الله آشنا شده و به لطف حق تعالي ايمانمان افزونتر گردد. 

- اكنون از محضر پرخير و بركت ايشان تقاضامنديم خود را براي اردتمندان به قرآن معرفي بفرمايند:
من دخان چهل و چهارمين سوره قرآن حكيم مي‌باشم، من در شهر مكه معظمه بر وجود اشرف كائنات محمد مصطفي (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل گشته‌ام و داراي 59 آيه مي‌باشم.
- بر ما منت گذارده و خلاصه‌اي از محتواي آيات كريمه‌ي خود را بيان فرماييد:
آيات ابتدايي من به بيان نزول قرآن در ليلة‌القدر و تعيين مقدرات انسان در اين شب با عظمت پرداخته و بيان مي‌دارد كه قرآن در قيامت به نيكوترين صورت وارد محشر مي‌شود و پرهيزكاران در آن روز از عذاب خدا ايمن خواهند بود و كفار به نتيجه اعمال خود خواهند رسيد.
همچنين قسمتي از آيات من به بيان يكي از علائم قيامت دخان درد عظيمي كه آشكارا همه جا را فراگيرد، پرداخته و داستان حضرت موسي و سرگذشت بني‌اسرائيل را بيان مي‌نمايد.
- لطفاً قدري از فضائل تلاوت خود را براي محبين كتاب‌الله بيان نماييد:
به اين سخن گهربار پنجمين امام شيعيان امام محدباقر عليه‌السلام توجه نماييد كه مي‌فرمايند: هر كس سوره‌ي دخان را در نمازهاي واجب و نافله قرائت كند حق‌تعالي او را در زمره‌ي ايمنان مبعوث گرداند و حساب او را آسان نمايند و نامه‌ي او را به دست راستش بدهند.
- از حضور شما خواهشمنديم شأن نزول1 يكي از آيات خود را تعريف كنيد:
به خاطر مي‌آورم روزي ابوجهل مقداري خرما و كره را با هم مخلوط نمود و تناول كردو او مي‌گفت: اين غذا همان زقّومي است كه محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) ما را از آن مي‌ترساند. پس شكم خود را از آن غذا پر مي‌كنيم. و بعد گفت: ميان اين كوههاي مكه هيچ‌كس از من عزيزتر و كريم‌تر نيست.
در اين هنگام آيات 43تا 49 نازل گشت: «إِنَّ شَجَرَةَ الزَّقُّومِ*طَعَامُ الْأَثِيمِ*كَالْمُهْلِ يَغْلِي فِي الْبُطُونِ*كَغَلْيِ الْحَمِيمِ*خُذُوهُ فَاعْتِلُوهُ إِلَى سَوَاء الْجَحِيمِ*ثُمَّ صُبُّوا فَوْقَ رَأْسِهِ مِنْ عَذَابِ الْحَمِيمِ*ذُقْ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْكَرِيمُ»
درخت زقّوم غذاي گنهكاران است و آن در شكم‌هايشان مانند مس گداخته در آتش مي‌جوشد همانطور كه آب روي آتش جوشان است. آن‌گاه به مأموران دوزخ خطاب مي‌شود بگيريد بدكاران را و ميان دوزخ افكنيد پس از آن آب جوشان بر سرش فرو ريزيد و به او گفته مي‌شود بچش اين عذاب دوزخ را كه تو به گمان خود عزيز و كريم و گرامي هستي، اين همان عذابي است كه در آن شك مي‌كرديد و ايمان نداشتيد، اكنون به آن رسيديد. 2
- از محضر شما استدعا داريم كه منظور آيات ابتدايي خود «حم*وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ*إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ*فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ»را براي ما روشن نماييد.
بسيار نيكوست كه شرح و تفسير اين آيات را از زبان فصيح امام موسي‌بن‌جعفر عليه‌السلام بشنويد. ايشان در پاسخ سؤال فردي كه در اين مورد سؤال كرد فرمود: حم حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) است و آن در كتاب هود منقئص الحروف است و كتاب‌المبين اميرالمؤمنين عليه‌السلام است و ليلة‌المباركه حضرت فاطمه عليهم‌ا‌لسلام مي‌باشد. فيهما يفرق كل امر حكيم يعني از فاطمه بيرون مي‌آيد خير بسياري مردان حكيم يكي بعد از ديگري كه همه‌ي آنها شباهت به يكديگر دارند. 3
- با قدرداني فراوان از حضور شما، در انتظار شنيدن يكي ديگر از نكات ارزشمند و هدايتگر شما هستيم.
«وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ*مَا خَلَقْنَاهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ» 4
ما آسمان و زمين و آنچه بين آنهاست عبث و بازيچه خلق نكرديم - نيافريديم آنها را مگر بحق و از روي حكمت ولي بسياري از مردم آگاه نيستند.

پی نوشت ها
1- بحارالانوار باب 65 روايت 1 ص299
2- تفسير جامع ج6 ص 289
3- تفسير جامع ج6 ص 279
4- دخان/38 و39

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید