talagh

سپاس و ستايش خداوندگاري را كه هر چه در آسمان و زمين است همه مشغول تسبيح و تنزيه اويند. ما نيز جبين شكر بر آستان بي‌مثالش مي‌ساييم كه دگر بار توفيق انس با برترين كتاب آسمانيش را روزيمان قرار داد.
- اكنون از محضر يكي ديگر از گوهرهاي گرانقدر قرآن استدعا داريم خود را براي محبين كتاب الله معرفي فرماييد:
نام من طلاق است و شصت و پنجمين سوره قرآن هستم كه در مدينه النبي بر اختر تابناك نبوت حضرت محمدامين صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم نازل گشته‌ام و داراي 12 آيه مي‌باشم.
- لطف فرموده و فضيلت تلاوت خود را براي قرآن‌پژوهان بيان نماييد:
ششمين امام شيعيان حضرت صادق آل‌محمد عليه‌السلام مي‌فرمايند: هر كه سوره طلاق و تحريم را در نماز واجب بخواند خداوند او را در قيامت از خوف و اندوه پناه دهد و از آتش جهنم عافيت بخشد و او را داخل بهشت گرداند به سبب تلاوت و محافظت نمودن حرمت اين دو سوره، زيرا اين دو سوره مخصوص حضرت رسول صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم مي‌باشند.1
- خواهشمنديم خلاصه‌اي از آيات حكيمانه‌ خود را بيان فرماييد.
هماگونه كه از نام من مشخص است، آيات من پيرامون مسئله طلاق و بيان احكام آن مي‌باشد. بخش ديگري از آيات به چگونگي پاداش صالحان و مجازات بدكاران مي‌پردازد و بيان مي‌دارد كه دانش خداوند بر هر چيز احاطه دارد و او تواناي مطلق است و اگر بر خدا توكل كنيد از جايي كه گمان نمي‌داريد به شما روزي عطا مي‌فرمايد.
- برما عنايت فرموده و ماجراي نزول يكي از آيات منور خود را تعريف نماييد:
ماجرا از اين قرار بود كه روزي مشركين فرزند عون‌ابن‌مالك اشجعي را به اسيري گرفتند. عون نزد پيامبر رفت و گفت: اي رسول خدا مشركين، فرزندم را به اسيري گرفته‌اند و چيزي ندارم تا فديه دهم تا فرزندم را آزاد كنم.
پيامبر صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمود: برو و با همسرت بسيار بگوئيد «لاحول و لا قوة‌اِلّا بالله العلي العظيم» آنان چنين كردند و طولي نكشد كه فرزندشان از دست كفار فرار كرد. او در بين راه به تعدادي از شتران مشركين رسيد و آنها به غنيمت گرفت و همراه خود آورد.
عون مجدداً حضور پيامبر رفت و عرض كرد: اي رسول خدا پسرم بازگشت و تعدادي شتر از مشركين را به غنيمت آورده، آيا حلال است بر من آن چه را او آورده است؟ حضرت فرمود: بلي و جبرئيل نازل شد و سومين آيه مرا نازل نمود:
«وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا»
از جايي كه گمان نبرد به او روزي عطا فرمايد و هر كس بر خدا توكل كند، خدا او را كفايت خواهد كرد، همانا خدا رساننده‌ي كار خود است و براي هر چيز قدر و اندازه اي مقرر فرموده است.2
- لطفاً بفرماييد منظور از كلمه‌ي «ذكر» در دهمين آيه شما چيست؟
حضرت ثامن‌الحجج علي‌بن‌موسي الرضا عليه‌السلام ذيل اين آيه چنين مي‌فرمايند:
«ذكر»در آيه رسول خدا صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم است و ما اهل ذكر هستيم كه خداوند امر فرموده مردم از ما چيزي را سؤال كنند كه نمي دانند و اين معنا را پروردگار در سوره طلاق بيان فرموده است سپس آيه را تلاوت فرمودند:
«أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ عَذَابًا شَدِيدًا فَاتَّقُوا اللَّهَ يَا أُوْلِي الْأَلْبَابِ الَّذِينَ آمَنُوا قَدْ أَنزَلَ اللَّهُ إِلَيْكُمْ ذِكْرًا»
و خدا براي آن‌ا عذاب سخت جهنم را مهيا ساخت، پس اي خردمنداني كه ايمان آورده‌ايد از خدا بترسيد، خدا براي هدايت مؤمنين قرآن را فرستاد.3
- خواهشمند است يكي از داستانهاي قرآني خود را براي خوانندگان ما نقل كنيد.
به ياد دارم كه روزي حضرت صادق عليه‌السلام احوال عمربن‌مسلم را از علي‌بن‌عبدالعزيز سؤال فرمود، عبدالعزيز گفت: ترك كار و تجارت كرده و در منزل خود مشغول عبادت است. حضرت فرمود: واي بر او، هر كس كسب و كار را ترك نمايد، خداوند دعاي او را به اجابت نرساند، هنگامي كه خداوند آيه‌ي «... و من يتق الله يجعل له من امره يسرا» را نازل فرمود، جمعي از اصحاب پيامبر صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم در خانه‌هاي خود نشستند و درها را به روي خود بستند و مشغول عبادت شدند و گفتند خداوند ما را كفايت كند. نبي‌خدا اين خبر را شنيد و امر فرمود كه آنها را حاضر كنند و به ايشان فرمود: شما را چه واداشته كه ترك كسب و كار كرده‌ايد؟ گفتند: اي رسول خدا صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم خداوند روزي ما را تكفل فرموده ما هم به عبادت او مشغول شده‌ايم حضرت فرمود: هر يك از شما ترك كسب و كار و تجارت كند و مشغول عبادت خدا شود، خداوندي او را به اجابت نرساند.4
- در پايان گوش جان مي‌سپاريم به يكي از توصيه‌هاي راه‌گشاي شما:
«ذَلِكَ أَمْرُ اللَّهِ أَنزَلَهُ إِلَيْكُمْ وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ وَيُعْظِمْ لَهُ أَجْرًا»5
«اين (احكام همه) حكم خداوند است كه به سوي شما فروفرستاده و هر كس از خداوند پروا كن خدا گناهان او را مي‌پوشاند و پاداش او را و پاداش او را بزرگ مي‌دارد و هر كس تر خدا بترسد و پرهيزكار باشد خدا كار او را آسان مي‌گرداند»

پی نوشت ها
1-بحارالانوار92/312، باب86 و ثواب‌الاعمال، ص146
2-تفسير جامع ج7، ص213، مجمع‌البيان ج5، ص306
3-تفسير جامع، ج7، ص219و عيون‌الاخبار الرضا ، ج1،ص239
4- تفسير جامع، ج7، ص214 والكافي ج5 ص84
5- طلاق/5

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید