8280

نام كتاب:كمال الدين و تمام النعمه
تأليف: شيخ صدوق(ره)
ترجمه: آيت الله كمره‌اي(ره)
اين کتاب از يک مقدمه نسبتاً طولاني و 55 فصل تشکيل شده است. مقدمه کتاب شامل مباحثي کلامي در اثبات درستي عقيده اماميّه در باب حضرت مهدي عليه السلام و پاسخ به شبهات زيديه و اسماعيليه و ساير فرق است.
پس از مقدمه کتاب با عنوان غيبت ادريس پيامبر عليه السلام، سخن آغاز مي‏شود و بعد از آن غيبت حضرت نوح عليه السلام، صالح، ابراهيم، يوسف و موسي عليهم السلام ذکر مي‏گردد، سپس به غيبت حجج الهي - که مابين موسي کليم و عيسي مسيح، بوده‏اند - مي‌پردازد و سرانجام بشارت پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم به حضرت عيسي مسيح داده شده است.
در فصل بعدي علت احتياج مردم به امام و استدلال کلامي شيخ صدوق ‏رحمه الله آمده است. يکي از ابواب طولاني اين کتاب با عنوان «اتصال وصيت از زمان آدم‏ عليه السلام تا روز قيامت» حاوي 65 حديث است.
نصوصي که بر اثبات دوازدهمين امام شيعه رسيده، از ديگر باب هاي اين كتاب مي‌باشد. در ادامه اوراق گرانقدر اين كتاب درباره کسي که منکر قائم عليه السلام باشد، ميلاد حضرت ولي‌عصر ‏عليه السلام و کساني که آن حضرت را ديدار کرده ‏اند، علت غيبت و توقيعات وارده از حضرت، طول عمر و حديث دجّال و ... سخن به ميان آمده است.ابواب پاياني نيز شامل ثواب منتظر، نهي از تسميه، علامات ظهور و نوادر مي‌باشد.
نام کتاب کمال‏ الدين و تمام‏ النعمة از آيه شريفه قرآن کريم گرفته شده که در آن آمده است:
«اَليَوْمَ اَکْمَلْتُ لَکُمْ دِينَکُمْ وَاَتمَمْتُ عَلَيْکُمْ نِعْمَتي وَرَضِيتُ لَکُمُ الاِسْلامَ دِيناً»؛ «امروز دين را برايتان کامل ساختم و نعمتم را بر شما تمام کردم و از اسلام به عنوان دين بر شما خشنودم».
و چون کمال دين در ولايت و امامت علي عليه السلام است و کمال امامت نيز در وجود دوازدهمين وصي پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله و سلم تحقق مي‏يابد، از اين رو شيخ صدوق ‏رحمه الله نام کتاب گران‏قدر خود را کمال ‏الدين و تمام ‏النعمة، گذاشت و اينکه برخي از محدثان نام کتاب را «اکمال ‏الدين و اتمام النعمة» گزارش کرده ‏اند، از آن رو است که ارتباط نام کتاب و آيه شريفه کاملاً نمايان باشد. اما از آن جهت که شيخ صدوق‏ رحمه الله در صدد اکمال دين و اتمام نعمت نبوده، بلکه قصد او اخبار از کمال دين و تمام نعمت است و در بسياري از نسخه‏ هاي خطي و تمامي چاپ‏ هاي کتاب نيز نام کمال‏ الدين و تمام النعمة بر روي کتاب ثبت است.
در پايان گفتني است که از ديگر اموري که در ارزش و اعتبار کتاب کمال ‏الدين دخيل است، شأن و منزلت، عدالت و وثاقت و جايگاه ويژه نويسنده آن است همچنين آنکه بسياري از محدثان شيعي، اعتبار و ارزش خاصي براي کمال ‏الدين قائل بوده ‏اند و بسياري از احاديث آن را در کتاب‏هاي خود نقل کرده و بدان استناد جسته ‏اند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید