anfal

ايزد جهان آفرين را از سر بندگي و خلوص سپاس مي‌گزاريم كه به ما توفيق داد تا در محضر هشتمين اختر فروزان آسمان قرآن كريم باشيم و مصاحبه‌اي كوتاه را براي شما دلدادگان كوي قرآن و دلباختگان حريم اهل بيت عليهم السلام به ارمغان آوريم .
- خواهشمنديم خودتان را معرفي نماييد ؟
نام من انفال است ، هفتاد و پنج آيه دارم و در مدينه‌ي منوره بر نبي اكرم اسلام صلي الله عليه و آله و سلم نازل شده‌‌ام .
- بفرماييد در محتواي كلي آيات شما به چه مواردي اشاره شده است ؟
در آيات من ، در كنار مطرح شدن جنگ بدر و ماجراي هجرت ، به طور ظريفي به ويژگي‌هاي سپاه حق در مقابل سپاه باطل و صفات و امتيازات مؤمنان واقعي پرداخته شده است .
هم چنين درسهايي از تاريخ پيامبر اسلام و چگونگي رفتار آن حضرت با مسلمانان و مسائلي چون انفال ، بيت‌المال ، جهاد ، خمس و ... بيان شده است .
- لطف فرموده و يكي از فضائل تلاوت خود را براي خوانندگان ما بيان كنيد ؟
بزرگ معلم كلام خدا حضرت رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود : هر كس سوره‌‌ي انفال را تلاوت كند من او را در روز قيامت شفاعت مي‌كنم و اين سوره نيز گواهي دهد كه قرائت كننده آن از منافقين بيزار است و به تعداد منافقين براي خواننده‌ي آن حساب نوشته مي‌شود .(1)
- در آيه‌ي يازدهم شما خداوند متعال فرموده است : « إِذْ يُغَشِّيكُمُ النُّعَاسَ أَمَنَةً مِّنْهُ وَيُنَزِّلُ عَلَيْكُم مِّن السَّمَاء مَاء لِّيُطَهِّرَكُم بِهِ وَيُذْهِبَ عَنكُمْ رِجْزَ الشَّيْطَانِ وَلِيَرْبِطَ عَلَى قُلُوبِكُمْ وَيُثَبِّتَ بِهِ الأَقْدَامَ » بفرماييد اين آيه‌ي شريفه به چه معناست ؟
روزي فردي معناي اين آيه را از امام باقر عليه‌السلام سؤال نمود و ايشان در پاسخ فرمودند : منظور از آسمان در اين آيه رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم است و آب اشاره به اميرالمؤمنين عليه‌السلام دارد كه خداوند با ولايت او دلهاي دوستداران آن حضرت را از آلودگي‌ها پاك و پاكيزه مي‌گرداند و قلب كساني كه سرشار از محبت و ولاي ائمه عليهم السلام باشد از وسوسه‌هاي شيطاني دور مي‌باشد و در اين محبت و دوستي پايدار و ثابت قدم خواهند ماند .(2)
- آيا براي تلاوت شما زمان خاصي توصيه نشده است ؟
كسي كه سوره‌ي انفال و سوره‌ي برائت را در هر ماه تلاوت نمايد ، هرگز نفاق بر او راه نيابد و از شيعيان اميرالؤمنين عليه‌السلام باشد .(3)
- خواهشمنديم خاطره‌اي از هنگام نزول آيات برايمان بيان كنيد ؟
به خاطر مي‌آورم هنگامي كه مسلمانان به فرمان پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم يهوديان بني قريظه را محاصره كرده بودند ، آنان پيشنهاد صلح و كوچ كردن از مدينه به شام را دادند . پيامبر اين پيشنهاد را نپذيرفتند و قرار بر حكميت گذاشتند كه سعدبن‌معاذ به نمايندگي مسلمين با آنها وارد مذاكره شود . يهوديان تقاضا كردند كه يكي از مسلمانان به نام ابي‌لبابه به نزد آنها برود زيرا كه هم سابقه‌ي دوستي با يهوديان را داشت و هم خانواده ، فرزندان و اموالش در ميان آنان بود . پيامبر اين پيشنهاد را پذيرفت . آنها با ابولبابه مشورت كردند كه آيا صلاح است حكميت سعدبن‌معاذ را بپذيريم ؟ ابولبابه با اشاره به گلوي خود به آنها فهماند كه در صورت پذيرش همه كشته خواهيد شد . در اين هنگام پيك وحي خدا ، جبرئيل اين موضوع را به پيامبر خبر داد و آيه‌هاي بيست و هفت و بيست و هشت من نازل شد :
« يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَخُونُواْ اللّهَ وَالرَّسُولَ وَتَخُونُواْ أَمَانَاتِكُمْ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ »
« اى کسانى که ايمان آورده‏ايد! به خدا و پيامبر خيانت نکنيد! و (نيز) در امانات خود خيانت روا مداريد، در حالى که ميدانيد (اين کار، گناه بزرگى است)! و بدانيد اموال و اولاد شما، وسيله آزمايش است؛ و (براى کسانى که از عهده امتحان برآيند،) پاداش عظيمى نزد خداست! »
ابولبابه شرمنده از اين خيانت خود را به يكي از ستونهاي مسجد پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم بست و هفت شبانه روز چيزي نخورد تا اين كه خداوند توبه‌اش را پذيرفت .(4)
- پس ما بايد از خدا بخواهيم كه ما را از اين فتنه‌ها و آزمايشات دور كند ؟
خير ، زيرا كسي نيست كه مورد آزمايش و امتحان خداوند قرار نگيرد و از اين امتحان‌هاي الهي آسوده باشد . شما بايد پناه ببريد به خداوند از لغزشها و گمراهيهاي امتحان كه مبادا در آزمايش خداوند گمراه شويد و بلغزيد .(5)
- از اين كه ما را در محضر خود پذيرفتيد ، بسيار متشكريم . اگر پيامي براي پويندگان راه حق داريد ، بفرماييد ؟
« وَأَطِيعُواْ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ»(6)
«خدا و رسولش را اطاعت كنيد و با يكديگر اختلاف و نزاع نكنيد كه بر اثر آن ضعيف و زبون مي‌گرديد و قدرت و عظمت شما از بين مي‌رود . در راه دين حق پايدار و صابر باشيد كه خداوند با صابران است .»
از پروردگار متعال مي‌خواهيم كه در سايه سار قرآن و عترت عليهم السلام توفيق عمل به فرامين الهي را به ما عنايت فرمايد .

پی نوشت ها
1- تفسير جامع ج ص 5
2- تفسير جامع ج 3 ص 31
3- بحارالانوار 92/277 روايت 1 به نقل از ثواب الاعمال
4- تفسير جامع ج 3 ص 33 و 34 و تفسير نمونه شأن نزول آيه 27 و 28
5- تفسير جامع ج 3 ص 35
6- سوره‌ انفال / 46

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید