anbya1

سپاس خداوندي را كه شب تار غفلت را به طلوع قرآن روشني بخشيد و توفيق بهره‌مندي از درياي بي‌كران خودش را روزيمان ساخت.

در اين گفتگو در محضر يكي ديگر از سور گرانمايه قرآن كريم هستيم كه ما را به ميهماني خود پذيرفته‌اند. ضمن عرض سلام و سپاس در آغاز خواهشمنديم خود را براي ارادتمندان به قرآن، معرفي نماييد:
من انبياء، بيست و دومين سوره‌ي قرآن هستم، 112 آيه دارم و در شهر مكه مكرمّه بر وجود نازنين حضرت محمد مصطفي صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم نازل گشته‌ام.
- تقاضامنديم ، مشتاقان خود را از محتواي كلي آياتتان مطلع فرماييد.
همانگونه كه از نام من مشخص است اكثر آيات من مربوط به داستان زندگي پيامبران مي‌باشد. نام شانزده پيامبر در آيات من برده شده و از ماجراي سوزاندن حضرت ابراهيم عليه‌السلام و سرد و سلامت شدن آتش بر آن پيامبر بزرگوار، سرگذشت زكريا و يونس عليه‌السلام و داوود عليه‌السلام ياد شده است و مضمون آيات پاياني من هشدارهايي براي اهل غفلت مي‌باشد.

- لطفاً از فضايل تلاوت خود برايمان صحبت بفرماييد.
امام ششم شيعيان حضرت صادق آل‌محمد عليه‌السلام مي‌فرمايند: « هر كس سوره انبياء را از روي محبت و خواهش تلاوت نمايد، در باغستانهاي بهشت با همه پيامبران رفاقت كند و در دنيا در نظر مردم با هيبت جلوه‌گر شود!»1

- خداوند در هفتمين آيه‌ي مباركه‌ي شما مي‌فرمايند:« َفاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ» لطف فرموده و بفرماييد اهل ذكر چه كساني هستند؟
روزي زراره همين سؤال را از امام محمدباقر عليه‌السلام پرسيد. باقرالعلوم عليه‌السلام فرمودند: به خدا قسم اهل ذكر ما آل‌محمد صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم هستيم. زراره گفت: سؤال كننده ما هستيم و آيا بر ما واجب است كه از شما سؤال كنيم؟ ايشان فرمودند: بلي. زراره باز پرسيد: آيا بر شما هم جواب دادن بر ما واجب است يا خير؟ حضرت در پاسخ فرمودند: ما اختيار داريم كه جواب بدهيم يا ندهيم و در تأييد فرمايش خود اين آيه را تلاوت نمودند.2 «هَذَا عَطَاؤُنَا فَامْنُنْ أَوْ أَمْسِكْ »(سوره ص آيه 39)

- خواهشمنديم يكي از خاطرات خود را برايمان نقل نماييد .
به خاطر مي‌آورم شبي پيامبر اكرم صلي‌لله‌عليه‌وآله‌وسلم در حجره ام‌سلمه تشريف داشتند. نيمه‌هاي شب ام‌سلمه متوجه شد ايشان در گوشه‌اي از خانه ايستاده و دستان مبارك را به دعا برداشته و با گريه و ناله مي‌فرمايند: « پروردگارا نعمت‌هايي را كه به من انعام فرموده‌اي هرگز از من سلب مفرما و بديهايي را كه مرا از آن نجات بخشيده‌اي به سويم بازمگردان و مرا لحظه‌اي به حال خودم رهايم مفرما و به شماتت دشمن و حسود گرفتارم مفرما.»
ام‌سلمه از ديدن اين منظره بسيار متأثر شد و گريست، پيامبر اكرم صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم متوجه او گرديد و فرمود: چرا گريه مي‌كني؟ ام‌سلمه عرض كرد: چرا گريه نكنم در صورتي كه شما با اين منزلت نزد خدا داريد اينگونه گريه مي‌كنيد و از خدا مي‌خواهيد شما را لحظه‌اي به خودتان وامگذارد، پس ما بايد چه كنيم؟
پيامبر صلي‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمودند: « اي ام‌سلمه من از خودم ايمن نيستم، خداوند يونس نبي را به اندازه يك چشم بر هم زدن به خودش واگذار كرد كه آنچنان شد.3 سپس پيامبر آيه‌ي 87 مرا تلاوت فرمودند: « وَذَا النُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَن لَّن نَّقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَى فِي الظُّلُمَاتِ أَن لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ»4
« و يادآر حال يونس را هنگامي كه از ميان قوم خود غضبناك بيرون رفت و چنين پنداشت كه ما او را دچار عسرت و سختي نمي‌كنيم، در تاريكي شكم ماهي به دعا و مناجات پرداخت و گفت: كه معبودي جز تو نيست. منزهي تو، به راستي كه من از ستمكاران بودم.»

- عنايتي فرموده و توصيه‌اي به مأنوسين قرآن بفرماييد.
« خُلِقَ الْإِنسَانُ مِنْ عَجَلٍ سَأُرِيكُمْ آيَاتِي فَلَا تَسْتَعْجِلُونِ» 5
آدمي در خلقت و طبيعت بسيار شتابكار است، ما به زودي آيات خود را براي شما مي‌نمايانيم تعجيل مداريد.

- در پايان اگر دعايي مرحمت بفرماييد بسيار سپاسگزار خواهيم بود.
« رَبِّ احْكُم بِالْحَقِّ وَرَبُّنَا الرَّحْمَنُ الْمُسْتَعَانُ عَلَى مَا تَصِفُونَ »6
الهي تو به حق حكم فرما [ ظالمان را كيفر ده] و تو پروردگار مهرباني از تو ياري مي‌طلبيم بر آنچه خلاف حق مي‌گويند.

با سپاس فراوان از شما اميدواريم خداوند ما را در طوفانهاي زندگي با توسل به كشتي نجات قرآن و ائمه به ساحل نجات رهنمون گردد.
انشاءالله

پی نوشت ها
1- بحار 92/285 باب 6 ( مشكوة‌الانوار ص 123)

2- تفسير جامع ج 4 ص 325

3- تفسير جامع ج 4 ص 365
4- انبياء/87

5- انبياء/37

6- انبياء/112

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید