پاسخ: تزویج ام کلثوم به عمر بن خطاب یک مسألۀ تاریخی اختلافی است و نشانۀ آن این است که این خبرتاریخی به صورت های متناقض نقل شده، که نمی توان به آن ها اعتماد کرد، این اختلاف ها شک و تردید را در ذهن انسان زنده کرده و اصل این تزویج را زیر سؤال می برد. 

از طرفی اگر این ازدواج را بپذیریم به دلائلی نمی توان گفت، این تزویج از روی طیب نفس و طوع و رغبت بوده است، زیرا

اولا شکی نیست که درآن زمان روابط خاندان رسالت با خلیفۀ وقت به خاطر یورش به خانه ی وحی و هتک حرمت دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم کاملاً تیره و تار بود و چیزی نبود که فراموش شود چنان چه اکنون نیز مدارک معتبر آن را ثابت می کند .

ثانیا عمر فردی خشن و تند خو بود، طبری از علمای اهل سنت در کتابش می نویسد: خلیفه (عمر)، نخست از دختر ابوبکر به نام ام کلثوم خواستگاری کرد. ولی دختر ابوبکر به خاطر تندی اخلاق خلیفه دست رد بر این خواستگاری زد. بنابراین نمی توان این ازدواج را نشانۀ حسن روابط دانست.

ثالثا یک ازدواج می تواند با اهداف و انگیزه های مختلفی صورت گیرد و در نتیجه مغرضانه باشد تاریخ از این گونه ازدواج ها نمونه های متعددی را نشان می دهد ، چنان چه در گروهی از منابع تاریخی اهل سنت علت وقوع این رخداد را تهدید خلیفه و از روی جبر دانسته اند، که در این صورت مصلحت ایجاب می کرد که حضرت علی علیه السلام با این ازدواج ظاهرا موافقت کند، لذا اگر این ازدواج درست بوده و از حقیقت برخوردار باشد، خود گواه بر شدت مظلومیت حضرت علی علیه السلام و بیان کننده ی جو سیاسی حاکم بر مسلمانان آن زمان است .

رابعا اگر واقعاً این ازدواج را نشانه ی همبستگی فکری و حسن روابط بدانیم، پس ازدواج پیامبر با ام حبیبه دختر ابی سفیان نشانۀ همفکری آن حضرت با این مرد بود، مردی که جنگ های خونینی را علیه اسلام به راه انداخت!

پی نوشت ها
- الذریه الطاهرة، نگارش ابی بشر دولابی(224-310) ص157، 162، این اختلافات را ذکر می کند.
مانند:
1.علی او را به عقد عمر درآورد.
2.این کار به وسیلۀ عباس عموی علی صورت پذیرفت.
3.این کار از روی تهدید انجام گرفت.
4.عروسی صورت پذیرفت و عمر از او دارای فرزندی به نام زید شد.
5.خلیفه پیش از مراسم عروسی کشته شد.
6.زید نیز دارای فرزندی بود.
7.او کشته شد و وارثی نداشت.
8.او و مادرش در یک روز کشته شدند.
9.مادرش پس از وی زنده بود.
10.مهریۀ او چهل هزار درهم بود.
11.مهریۀ او چهار هزار درهم بود.
12.مهریۀ او پانصد درهم بود.

-2. هجوم به خانۀ وحی و هتک حرمت دخت گرامی پیامبر در معتبرترین اهل سنت آمده است مانند المصنف تألیف ابن ابی شیبه استاد بخاری، متوفای235، ج8، ص490، شماره4549، انساب الاشراف، تألیف بلاذری، ج1، ص586، چاپ دارالمعارف، قاهره، الإمامه و السیاسه، تألیف ابن قتیبه(213-276)، ج2، ص13012 چاپ مکتبه تجاری کبری مصر، تاریخ طبرثی، تألیف طبری(224-310)، ج2، ص443، اسیتعاب، تألیف ابن عبدالبر، (368-463) ج3، ص972، و دیگر مدارک.
-3. تاریخ طبری، … ج5 ص58؛ چنان چه هنگامی که خلیفه ی اول او را به خلافت برگزید، گروهی از صحابه به این امر اعتراض کردند و گفتند یک فرد خشن و تندخو را بر ما مسلط کردی؟

-مانند ازدواج غاصبانه حجاج بن یوسف ثقفی با دختر عبدالله بن جعفربن ابی طالب که به منظور توهین به خاندان بنی هاشم مبادرت به غصب این ناموس هاشمی کرد .ابن جوزی: اخبار النساء ص65؛ به نقل از کتاب مظلومی گمشده در سقیفه ج2
- طبقات ابن سعد ج8 ،ص462؛ الذریه الطاهره ص 160؛ ح2110، مجمع الزوائدج4، ص499
- برخی از اسناد تاریخی حاکی از توطئه چینی عایشه و عمر و عاص جهت وقوع این ازدواج می باشند که اسناد آن را می توان در کتب اهل سنت یافت: طبری، ج 3، ص421؛ العقد الفرید، ج6،ص 91؛ کامل ابن اثیر، ج2ص213؛ البدایه و النهایه ابن کثیر،ج7ص157 به نقل از کتاب مظلومی گمشده در سقیفه ج2
منابع: مظلومی گمشده در سقیفه ج2 وسایت طلبه پاسخگو

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

آخرین مطالب

  • نجات تنها در پیروی از قرآن و اهل بیت علیهم السلام + سند

    نبی مكرم (صلی الله علیه

    مشاهده
  • بهترین و ماندگارترین تلاوت مرحوم استاد شحات انور در ایران به نظر ایشان + دانلود

    بسم الله الرحمن الرحیم در

    مشاهده
  • سایت قائمیه اصفهان

      سايت مركز تحقيقات رايانه‌اي

    مشاهده
  • شیطنت غربی ها در باره نسخه های خطی قرآن

    علی صادق‌زاده، پژوهشگر سازمان اسناد

    مشاهده
  • دفتر آیت الله نوری همدانی شبانه روزی است!

    حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدباقر آیت

    مشاهده
  • مرجع تقلیدی که پس از مرگ زنده شد!

    مرجع تقلیدی که پس از مرگ زنده شد!

  • 1
  • 2
  • 3